Opis talerzy „Jak Jesz?”

WRÓĆ

Na talerzu znajdują się nazwy GRUP POKARMÓW (białka, skrobia, warzywa, tłuszcze). Wystarczy nałożyć pokarmy w odpowiednie miejsce. Grupy POKARMÓW znajdują się na specjalnej podkładce pod talerze. Talerze stosuj wymiennie w zależności od potrzeb i Twoich możliwości. Jak to robić jest przedstawione w PLANIE DZIAŁANIA. Talerzy używaj jako pomoc, nie czytaj ich dosłownie. Zamysłem jest nauczenie Siebie nakładania odpowiednich proporcji i porcji poprzez korzystanie z opisu oraz linii na talerzach.

TALERZ ŚNIADANIOWY LUB WYMIENNIE OBIADOWY.
Rano i do około godziny 13:00 mamy wydajniejszy metabolizm. Dla lepszego trawienia nie łączymy skrobi z białkiem, ponieważ te dwa makroskładniki potrzebują innych enzymów, czasu i środowiska. Korzystaj z proporcji na talerzu. Jeżeli masz kłopot z określeniem objętości skorzystaj z miary własnej ręki na talerzu: WARZYWA: 2 pięści SKROBIA: 1 garść lub BIAŁKO: 1 dłoń (białko zwierzęce) lub 1 dłoń z palcami (białko roślinne, ryby i owoce morza) TŁUSZCZE: tłuszcze i oleje: 1 kciuk lub łyżka, białka wysokotłuszczowe: 1 lub 2 łyżki, sery twarde – 2 kciuki. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%. Talerz ma średnicę 21 cm.

TALERZ OBIADOWY LUB KAŻDY POSIŁEK.
Rano i do około godziny 13:00 mamy wydajniejszy metabolizm. Ten talerz jest dedykowany osobom, które preferują powszechny sposób żywienia, jednak zmiana proporcji poprawi trawienie. Niezwykle ważne w poprawie metabolizmu są warzywa zielone i nieskrobiowe, szczególnie w diecie wysokobiałkowej oraz łączonej ze skrobią. Korzystaj z proporcji na talerzu. Jeżeli masz kłopot z określeniem objętości skorzystaj z miary własnej ręki na talerzu: WARZYWA: 2 pięści SKROBIA: 1 garść BIAŁKO: 1 dłoń (białko zwierzęce) lub 1 dłoń z palcami (białko roślinne, ryby i owoce morza) TŁUSZCZE: tłuszcze i oleje: 1 kciuk lub łyżka, białka wysokotłuszczowe: 1 lub 2 łyżki, sery twarde – 2 kciuki. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%. Talerz ma średnicę 24,5 cm.


TALERZ KOLACYJNY LUB PO TRENINGU.
Wieczorem nasz metabolizm słabnie, dlatego zaleca się jeść posiłki maksymalnie do godziny 18:00. Szczególnie, że po aktywnym dniu nasz organizm potrzebuje się zregenerować oraz odbudować. Podobnie jak po treningu sportowym, potrzebuje białka. Białko jest ciężko strawne, dlatego druga część posiłku to warzywa zielone i nieskrobiowe. Jemy bez tłuszczu i skrobi! Korzystaj z proporcji na talerzu. Jeżeli masz kłopot z określeniem objętości skorzystaj z miary własnej ręki na talerzu: WARZYWA: 2 pięści BIAŁKO: 1 dłoń (białko zwierzęce) lub 1 dłoń z palcami (białko roślinne, ryby i owoce morza). Posiłek powinien być mały. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%. Talerz ma średnicę 19 cm.

TALERZ GŁĘBOKI NA ŚNIADANIE, OBIAD I KOLACJĘ.
Staraj się jeść posiłki jednodaniowe, czyli korzystaj tylko z jednego talerza na dany posiłek. Dania jednogarnkowe (np. gulasze), ale także zupy i makarony stanowią cenne urozmaicenie codziennej diety. Tutaj można łączyć białka, skrobię i tłuszcze ze sobą, ponieważ w wyniku gotowania dochodzi do zrównoważenia się składników chemicznych. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%. Talerz ma średnicę 24 cm.   ZOBACZ – JAK UŻYWAĆ 

MISECZKA NA PŁATKI ZBOŻOWE, DESER LUB OWOC.
Może służyć śniadaniowo, deserowo lub przekąskowo. Dzięki miarkom można łatwiej określać wielkość porcji. Płatki zbożowe gotuj na sporej ilości wody, dodaj łyżkę masła lub jedz w ulubiony sposób. Pamiętaj, aby deser stanowił oddzielny posiłek, czyli najlepiej spożywać po około 2-3 godzinach po głównym posiłku. Podobnie jest z przekąskami, które stanowią sposób na zmniejszenie porcji posiłków głównych. Nie przejadaj się! Jedź tak, aby napełnić żołądek w 3/4 lub 80%. Miseczka ma średnicę 14 cm.
ZOBACZ – JAK UŻYWAĆ

KUBEK Jak Jesz?
Może służyć do picia wody, kompotów, soków oraz zup. Osoby jedzące dużo warzyw i owoców potrzebują spożywać mniej wody niż osoby spożywające mięso. Na każdym kubku znajduje się hasło motywacyjne. Kubki mają pojemność 250 lub 500 ml. 

 

MOTYWATORY
Każdy talerz na odwrocie ma hasła motywujące. Wiemy jak trudno jest wytrwać w postanowieniach, dlatego cytaty sławnych ludzi są pomocne, gdy masz gorszy dzień, np: „Nigdy się nie poddawaj!”

JAK UŻYWAĆ TALERZA GŁĘBOKIEGO I MISECZKI ORAZ CO TO JEST POSIŁEK JEDNOGARNKOWY?

Dania jednogarnkowe to połączenie kilku pokarmów w jednym posiłku, w wyniku wolnego gotowania, w obfitej ilości wody. W wyniku gotowania dochodzi do zrównoważenia się składników chemicznych, dlatego można łączyć skrobie z białkiem. Przykładami jednogarnkowych dań są zupy, gulasze lub kleiki zbożowe (potrawa śniadaniowa). Zalecane dla wzmocnienia organizmu. W związku z tym, że dania jednogarnkowe różnią się od siebie esencjonalnością, gęstością oraz możliwością nasycenia organizmu, używaj ilości dań według następujących miar:

POJEMNOŚĆ 150 – 250 ML

Gęste skrobiowe oraz białkowe dania, gęste pożywne kremy – szczególnie polecane zimą :

  • kleiki zbożowe, czyli owsianka i inne zboża przygotowywane tą metodą na śniadanie.
  • gulasze mięsne lub strączkowe (np. fasolka po bretońsku, gulasz wołowy, gulasz po węgiersku, )
  • bardzo gęste, mięsne lub strączkowe zupy, np.: zupa charczo, zupa gulaszowa z podrobami, flaki, zupa jarzynowa z tuńczykiem i ze śmietaną, bardzo gęsta grochówka z kiełbasą, zupa gulaszowa;
  • gęste zupy krem, np.: gęsty krem fasolowy, gęsty krem pomidorowy, gęsty krem z soczewicy;

POJEMNOŚĆ 250 ML – 350 ML

  • Rozwodnione skrobiowe oraz białkowe dania, zupy krem – szczególnie polecane na jesieni:
  • różne makarony z sosami zarówno mięsne, jak i bezmięsne, np.: spaghetti, pasty, makaron alla bolognes, pełnoziarnisty makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem, gnocchi w sosie z kurczakiem itp.,
  • różne zboża oraz kasze z mięsem, warzywami i/lub z sosami
  • zupy krem: kremowa zupa z kurczaka z kluskami, krem z dyni, krem z pomidorów, krem ze szpinaku itp.
  • zupy: zupa z kapusty i wędzonego boczku, kapuśniak, grochówka, krupnik, rosół z kluskami, tajska zupa, zupa z czarnej fasoli, zupa seafood, zupy pho.

POJEMNOŚĆ 450 – 500 ML

Zupy warzywne, buliony warzywne – szczególnie polecane na wiosnę i w lecie.

  • lekkie zupy warzywne, jarzynowe, buliony, np.: zupa marchewkowa, zupa cebulowa, zupa pomidorowa, zupa miso, zupa grzybowa itp.

WIĘCEJ O TALERZACH RZECZYWISTYCH

1. Każdy talerz ma odpowiednią wielkość (średnicę) dostosowaną do ilości jedzenia jaką warto spożywać o danej porze  dnia.

więcej

Rozmiar ma znaczenie Na ilość spożywanych posiłków, ma również wpływ wielkość talerzy. Im większe naczynie, tym większa porcja. Jeśli używamy bardzo dużych talerzy, prawdopodobnie nałożymy sobie od 9% do 30% jedzenia więcej niż normalnie. Odpowiada za to złudzenie optyczne, które sprawia, że postrzegamy posiłek jako znacznie mniejszy, jeśli jest on podany na dużej powierzchni.
2. Każdy talerz ma odpowiedni kolor, dostosowany do pory dnia.

więcej

Kolory na talerzach są naturalnymi kolorami żywności: zielony (sałata, ogórki), pomarańczowy (papryka, marchewka), żółty (jabłko, mirabelki), lawendowy (śliwka, bakłażan). Natomiast kolor niebieski, lepiej gasi pragnienie, niż kolory ciepłe. Pomarańczowy – zwiększa dostawy tlenu do mózgu, stymuluje aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu. Lawendowy – ożywia kompozycje pożywienia i wzmacnia przyjemne zapachy podawanej potrawy. Żółty – pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych, wzmaga nasz apetyt. Zielony – kojarzy się z czymś zdrowym, naturalnym, nadaje pikanterii potrawom.

3. Na odwrocie każdego talerza znajdują się wspierające treści motywacyjne, często wypowiedziane przez sławnych ludzi.

więcej

Motywacja jest czymś, czego często szukamy i czym się inspirujemy, a co nie zawsze łatwo jest znaleźć. Z tego powodu masz wsparcie, które ma Cię obudzić i zachęcić do działania!
4. Na każdym talerzu poza nazwą posiłku znajdują się odpowiednie proporcje makroskładników, jakie warto przyjmować każdego dnia.

więcej

Ale to już wiesz dlaczego!

Ciekawostka więcej

Kolorystyka talerza i obrusa wpływa na ilość nakładanego jedzenia. Kontrastowy kolor talerza może zredukować ilość nakładanego jedzenia nawet o 21%, a modyfikacja barwy obrusa wywołuje 10-cio procentową zmianę. Dzięki powyższym trikom nasz mózg „lepiej widzi” jedzenie, dzięki czemu szybciej się  nim „najada”.

WRÓĆ

 

Prywatność

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić jak najlepszą obsługę. Informacje o plikach cookie są przechowywane w przeglądarce i wykonują takie funkcje jak, rozpoznawanie Cię po powrocie do naszej witryny i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne. Możesz zmienić ustawienia akceptacji plików cookie w swojej przeglądarce.